Na jednym biegunie złej jakości tłuszcze, na drugim bogactwo zdrowia w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dbanie o siebie wymaga świadomych wyborów, a jednym z nich jest sięganie po odpowiednie źródła tłuszczów, w tym oleje, wśród których króluje olej rzepakowy. Dlaczego powinien znaleźć się w Twojej kuchni?
Tłuszcze – poznaj je lepiej
Tłuszcze wraz z węglowodanami i białkiem tworzą komplet podstawowych makroskładników w Twojej diecie. Nie tylko stanowią źródło energii, ale mają też swój udział w produkcji hormonów, regulacji procesów zapalnych i przeciwzapalnych czy wchłanianiu niezbędnych witamin. Nie bez znaczenia jest jednak to, jakiego rodzaju kwasy tłuszczowe będą dominować w codziennym jadłospisie – nasycone, obecne w produktach odzwierzęcych, czy nienasycone pochodzenia roślinnego. Pierwsze spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób, drugie z kolei będą skuteczną ochroną przed problemami zdrowotnymi.
Olej rzepakowy – źródło kwasów omega
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zamień mniej wartościowe tłuszcze zwierzęce na oleje roślinne, które dostarczą Ci niezbędnych kwasów omega 3 i omega 6. Dlaczego niezbędnych? Organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, dlatego szczególną uwagę należy poświęcić ich obecności w diecie. Czy wiesz, że wystarczą dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na kwas linolenowy ALA, który należy do rodziny omega 3? Jednak to nie jedyny powód, dla którego olej pozyskiwany z nasion rzepaku powinien zająć szczególne miejsce w Twojej kuchni. Oprócz zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych, jest także prawdziwą skarbnicą innych, cennych dla organizmu substancji, a w szczególności witaminy E, jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego jeśli chcesz spowolnić procesy starzenia, zadbać o swoje zdrowie, a także kondycję włosów oraz skóry, sięgaj po olej rzepakowy, który pod względem ilości witaminy E nie ma sobie równych wśród innych olejów.
Olej rzepakowy – kuchenne (i nie tylko) możliwości
Mięsa, ciasta, surówki… – w przypadku oleju rzepakowego nie istnieją kuchenne ograniczenia. Choć ma neutralny aromat i smak, potrafi wydobyć i podkreślić smakowitość przygotowywanych potraw. Olej rzepakowy rafinowany, ze względu na wysoką temperaturę dymienia, sprawdzi się w przypadku smażenia, z kolei tłoczony na zimno będzie idealnym składnikiem sosów, dodatkiem do sałatek czy warzyw. Co więcej, uniwersalność oleju rzepakowego sprawia, że sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Dodanie go do balsamu czy na przykład peelingu sprawi, że skóra zyska większe nawilżenie, elastyczność i promienność.
Olej rzepakowy – złoto północy
Wśród olejów roślinnych niesłabnącą popularnością cieszy się z oliwa z oliwek. Jednak czy wiesz, że olej pozyskiwany z nasion rzepaku zawiera 10 razy więcej omega 3 niż śródziemnomorskie złoto? Na jego korzyść przemawia także dwukrotnie mniejsza zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niższa cena i jednocześnie większa dostępność. Na myśl przychodzą słowa: cudze chwalicie, swego nie znacie, dlatego aby szerzyć cenną wiedzę, powstał program edukacyjno-promocyjny „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Bogate w informacje materiały, broszury przybliżające historię płynnego złota z rzepakowych pól, a także wiele kulinarnych inspiracji z jego wykorzystaniem, to efekty trwającego projektu, które znajdziesz na stronie olejrzepakowy.com