Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Fasolka po bretońsku – przepis tradycyjny, z puszki i dla wegan

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? To wcale nie takie trudne! Poznaj przepisy na fasolkę po bretońsku – w wersji tradycyjnej i wegańskiej – od których aż ślinka cieknie!

Fasolka po bretońsku – najlepsza opcja na proste, jednogarnkowe danie, które nasyci na długo. Ta potrawa weszła na stałe do naszej tradycji. Jest chętnie przyrządzana na różne okazje. Nie sposób zapomnieć jej charakterystycznego, aksamitnego smaku. Jeśli poszukujesz pomysłu na obiad dla całej rodziny, to strzał w dziesiątkę. To smaczne danie zawiera zdrowe składniki: fasola nie tylko jest cennym źródłem białka, ale także zawiera witaminy z grupy B oraz duże ilości błonnika.
Nie wiesz, jakiego rodzaju powinna być Twoja fasolka po bretońsku? Przepisy są różnorodne – z pewnością znajdziesz coś dla siebie! Poniżej przedstawione zostały receptury na tradycyjną fasolkę po bretońsku, wariant wegański oraz szybkie danie z gotową fasolą z puszki. Znajdź przepis, który skradnie Twoje serce.

Fasolka po bretońsku – przepis tradycyjny

Tradycyjna fasolka po bretońsku podawana jest z kiełbasą i wędzonym boczkiem. W dużych ilościach nie jest to najzdrowsze danie, ale jedzone od czasu do czasu nie powinno negatywnie wpływać na zdrowie. Może nawet okazać się dobrą opcją dla osób stosujących dietę ketogenicznątradycyjna fasolka po bretońsku bogata jest w tłuszcze i białko. Jak przygotować to danie?

Fasolka po bretońsku – przepis tradycyjny

Potrzebne składniki:

  • fasola „piękny jaś”: 200 – 250 g (około 2 szklanki)
  • kiełbasa wędzona: 300 g
  • boczek wędzony surowy: 200 g
  • cebula: 2 szt.
  • przecier pomidorowy: 300 g (około 1, 25 szklanki)
  • sól: 1 łyżka
  • cukier: 1 łyżka
  • pieprz: 1 łyżeczka
  • majeranek: 2 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • czosnek: 3 ząbki
  • papryka słodka: 1 łyżka

Fasolę należy przygotować dzień przed gotowaniem. Należy upewnić się, że ziarna nie są uszkodzone, następnie opłukać bieżącą wodą. Fasolę zalewamy dwoma litrami ciepłej wody i pozostawiamy przez 8- 10 godzin do namoknięcia. Jeżeli ziarna wchłoną wodę, należy ją uzupełnić.
Po upływie wyznaczonego czasu fasolę należy gotować przez godzinę w tej samej wodzie, aż stanie się miękka. W tym czasie warto zająć się mięsem. Boczek należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z łyżką oleju do zarumienienia. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej cebuli, czosnku oraz kiełbasy. Do ugotowanej fasoli należy dodać mięso, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru oraz przyprawy. Gotować około 10 minut.

Fasolka po bretońsku z puszki

Fasolka po bretońsku z puszki to świetna opcja dla osób, które nie mają czasu na czekanie, aż fasola się namoczy w wodzie. Danie przyrządza się ekspresowo, a na dodatek jest zdrowe i naturalne.

Fasolka po bretońsku – przepis z użyciem puszkowanej fasoli

Potrzebne składniki:

  • fasola biała w puszce: 2 puszki
  • kiełbasa swojska: 400 g
  • boczek wędzony: 200 g
  • pomidory w puszce: 1 duża puszka
  • koncentrat pomidorowy: 1 słoiczek
  • olej: 2 łyżki
  • sól: 1 łyżka
  • pieprz: 1 łyżeczka
  • ziele angielskie: 6 kulek

Boczek należy podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie należy dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażyć do zarumienienia mięsa. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu pomidorowego oraz pomidorów w puszce, a także ziela angielskiego. Całość gotować przez moment, następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę z puszki. Dusić na wolnym ogniu do zgęstnienia, około 5- 10 minut. Dodać przyprawy do fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku wege – zdrowa i smaczna alternatywa

Dieta wegańska niesie za sobą wiele korzyści. Bogata jest w produkty wręcz ociekające witaminami i składnikami odżywczymi, co czyni ją dobrą dla zdrowia. Sprawdzi się u osób mających pracę siedzącą, umiarkowanie aktywnych, ale także kochających sport. Wariant wegański fasolki po bretońsku zrobiony jest ze zdrowych i ekologicznych produktów. Warto spróbować tego dania, niezależnie od tego, czy jemy mięso czy nie.

Wegańska fasolka po bretońsku

Potrzebne składniki:

  • sucha fasola: 600 g (około 3,5 szklanki)
  • cebula: 1 sztuka
  • czosnek: 4 ząbki
  • czerwona papryka: 1 sztuka
  • przecier pomidorowy: 500 ml (około 2 szklanki)
  • koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
  • wędzona papryka: 2 łyżeczki
  • suszony majeranek: 2 łyżki
  • sól: 1 łyżka
  • pieprz: 0,5 łyżki
  • liść laurowy: kilka sztuk
  • kmin rzymski: 1 łyżeczka
  • chili: pół łyżeczki
  • oliwa: 1 łyżka

Fasolę należy namoczyć przez noc (lub około 10-12 godzin) w zimnej wodzie. Następnie gotować ziarna w świeżej wodzie przez około 1,5 godziny aż do zmięknięcia. Po odsączeniu fasoli należy ją posolić. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie w dużym garnku. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej w kostkę papryki razem z pieprzem i liściem laurowym. Podsmażyć przez kilka minut. Na sam koniec należy wsypać fasolę, zalać przecierem pomidorowym z koncentratem i gotować około 15 minut. Dodać resztę przypraw.