Profesjonalna kuchnia lokalu gastronomicznego nie jest w stanie funkcjonować bez odpowiednich sprzętów oraz mebli. Wśród nich możemy wyróżnić na przykład porządny piec, kuchenkę, grill, frytkownicę, blat roboczy czy regały do przechowywania produktów. Jak się jednak okazuje, do tego zacnego grona koniecznie musimy dodać również okap gastronomiczny. Jak wybrać ten najlepszy do kuchni w Twoim lokalu? Odpowiedź na to pytanie poznasz podczas lektury naszego dzisiejszego poradnika.
Okap gastronomiczny – dlaczego jest tak ważny?
Zanim przejdziemy do wyboru właściwego urządzenia, dowiedzmy się, dlaczego jego obecność w kuchni lokalu serwującego jedzenie jest tak istotna. Okap gastronomiczny to sprzęt, który pozwala prawidłowo funkcjonować instalacji wentylacyjnej danej kuchni. Jego zadaniem jest pobieranie pary wodnej znad sprzętów, takich jak kuchenka czy grill. Dodatkowo usuwa on też unoszące się w powietrzu cząsteczki tłuszczu, nadmiar ciepła oraz zapachy. To wszystko przekłada się zaś na bezpieczeństwo, komfort oraz przede wszystkim higienę pracy kucharzy.
Rodzaje okapów gastronomicznych
Na współczesnym rynku dostępnych jest kilka rodzajów okapów gastronomicznych. Możemy podzielić je ze względu na:
Miejsce montażu
Wyróżniamy tu okapy centralne oraz przyścienne. Pierwszy typ montuje się w przypadku ciągu kuchennego umieszczonego na środku kuchni. Drugi przeznaczony jest do ciągów kuchennych, które znajdują się przy ścianie.
Kształt
Okap gastronomiczny może występować w różnorodnych kształtach. Wśród nich wyróżniamy okapy skośne, trapezowe, a także skrzyniowe.
Sposób działania
W tym podziale możemy wyróżnić okapy wyciągowe, których celem jest jedynie usuwanie oparów zawierających tłuszcz, a także okapy nawiewno-wyciągowe. Wśród nich znajdują się zaś urządzenia kompensacyjne, indukcyjne oraz kompensacyjno-indukcyjne.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze okapu gastronomicznego?
Przy wyborze okapu gastronomicznego do swojej kuchni należy kierować się przede wszystkim rodzajem i wielkością urządzeń grzewczych, nad którymi sam okap ma być umieszczony. Jeśli w Twojej kuchni dominują małe sprzęty, takie jak frytkownica czy grill, zdecydowanie wystarczy Ci zaopatrzyć się w okap, który nie wykracza głębokością ponad wymiar stołów gastronomicznych, na których ustawione są urządzenia grzewcze. Sytuacja wygląda zgoła inaczej, gdy mamy do czynienia z okapem nad piec konwekcyjno-parowy. Aby okap mógł zebrać całą parę wodną, tłuszcz i zapachy wydobywające się z tego rodzaju urządzenia grzewczego, musi być o 20-30 cm głębszy niż sam piec. Tylko wtedy sprzęt będzie mógł dobrze spełniać swoje zadanie.