Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Czym jest herbata bąbelkowa?

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czym jest herbata bąbelkowa i jak przyrządzić ją samemu w domu to zapraszamy do lektury poniższego poradnika.

Warto wiedzieć, że herbata bąbelkowa z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jaki sposób przygotować bubble tea, a także kto dokładnie ją wymyślił.

Co to jest bubble tea?

Należy mieć świadomość, że herbata bąbelkowa została stworzona w 1987 roku przez Liu Han Jie. Godny uwagi jest fakt, że wspomniany właściciel jednej z tajwańskich herbaciarni chciał zachęcić młodzież i dzieci do picia herbaty. W tym celu urozmaicił napój dodając do niego kulki tapioki, mleko, kostki lodu.

Jak zrobić bubble tea?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że obecnie można przygotować bubble tea na tysiące sposobów. Ponadto można eksperymentować z dowolnymi dodatkami do omawianej „herbatki z bąbelkami”. Osoby, które jeszcze nie robiły wcześniej bubble tea powinny w pierwszej kolejności postawić na klasyczną wersję. Godny uwagi jest fakt, że potrzebnych będzie tylko sześć składników. Są to: herbata (najlepiej liściasta), woda (2 szklanki / ok. 500 ml), cukier (według uznania), 4 łyżki tapioki, miód (2 łyżeczki), mleko (około 125 ml).

Należy najpierw do wrzącej wody (można ją słodzić cukrem lub jego zamiennikiem) wrzucić tapiokę, a następnie gotować około 15 minut do momentu, aż kuleczki nie wypłyną na powierzchnię. Warto wiedzieć, że wspomniana tapioka nie ma żadnego smaku. Oznacza to tym samym, że składniki dodane do wody będą miały wpływ na to, jak ostatecznie będzie smakowała herbata. W zdecydowanej większości przypadków nie ma ona żadnego koloru i jest przezroczysta.

Należy pamiętać, aby po ugotowaniu kulek tapioki odstawić je na kolejne 15 minut. Muszą one bowiem ostygnąć. Kolejnym etapem będzie odcedzenie. W tym czasie można bez żadnego problemu zaparzyć bardzo mocny napar z herbaty. Rekomendowane jest postawienie na herbatę liściastą. Ostatnią częścią przygotowania herbaty bąbelkowej będzie przełożenie ugotowanych kulek tapioki do osobnej szklanki, a następnie zalanie ich herbatą. Można do niej oczywiście dodać miód lub mleko.

Jak przygotować tapioke do bubble tea?

W pierwszej kolejności należy doprowadzić wodę do wrzenia (warto zachować proporcję 1 szklanka wody na 2-3 łyżki tapioki). Na wrzątek wystarczy wsypać tapiokę, a następnie zmniejszyć gaz na minimum. Trzeba mieszać i gotować na wolnym ogniu od 15 do nawet 20 minut. W przypadku, gdyby całość zrobiła się byt gęsta, można bez większego problemu dodać więcej wody.

Bardzo istotne znaczenie ma, aby systematycznie mieszać łyżką tworzący się budyń. W ten prosty sposób można będzie nie tylko kontrolować stopień wchłaniania się wody, ale również uniknąć przypalenia. Omawiana tapioka będzie gotowa wtedy, gdy wszystkie kuleczki będą całkowicie przezroczyste.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]