Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jak dbać o urządzenia gastronomiczne w restauracji?

Urządzenia gastronomiczne są wykorzystywane bez przerwy do przygotowania odpowiedniej ilość dań. Jeśli są odpowiednio czyszczone i konserwowane, mogą być użytkowane przez wiele lat. Każde urządzenie wymaga trochę innego rodzaju konserwacji, dlatego najlepiej zapoznać się z zaleceniami producenta w tej kwestii. Regularnej konserwacji wymagają również meble ze stali nierdzewnej.

Serwisowanie urządzeń gastronomicznych – o czym należy pamiętać?

Odpowiednia dbałość o urządzenia gastronomiczne zapobiega ich uszkodzeniom i awariom, warto zapoznać się dokładnie z instrukcją obsługi urządzeń. Zawarte w nich informacje określają między innymi, co oznaczają poszczególne sygnały dźwiękowe, ich znajomość może wykluczyć możliwość przypadkowego spowodowania awarii.

Serwisowanie urządzeń gastronomicznych polega głownie na regularnych przeglądach oraz uważnej, codziennej obserwacji. Ważne jest także prawidłowe ich użytkowanie, na przykład systematyczne mycie. Dezynfekcja urządzeń powinna odbywać się zgodnie z zasadami HACCP. Przestrzeganie tych zaleceń należy wykonywać nie tylko ze względu na odpowiednie użytkowanie urządzeń gastronomicznych, ale również w trosce o zdrowie klientów lokalu gastronomicznego.

Stosowane środki mechaniczne i chemiczne mają na celu nie tylko usunięcie resztek jedzenia, ale również pozbycie się bakterii. Chemia gospodarcza jest wyjątkowo skuteczna w pozbywaniu się zabrudzeń, ale trzeba pamiętać, że nie istnieje jeden środek przeznaczony do wszystkich powierzchni, dlatego powinny być one stosowane z właściwym przeznaczeniem i w należytych proporcjach.

Meble ze stali nierdzewnej – regularna pielęgnacja

Stal nierdzewna jest materiałem chętnie stosowanym w gastronomii. Meble ze stali nierdzewnej są łatwe do utrzymania w czystości, nie ulegają korozji i są wytrzymałe na działanie różnych czynników mechanicznych. Należy umiejętnie przeprowadzać wszystkie prace czyszczące w taki sposób, aby nie zarysować powierzchni, powstałe w taki sposób rysy są sprzyjającym środowiskiem do gromadzenia się zanieczyszczeń.

Z tego powodu meble ze stali nierdzewnej powinny być czyszczone miękkimi gąbkami i zmywakami z mikrofibry, trzeba unikać drucianych szczotek i ostrych gąbek z wełny stalowej. We wszystkich miejscach, w których są przygotowywane potrawy, nie wystarczy samo czyszczenie, należy także wykonać dezynfekcję stanowisk roboczych. Polerowanie mebli ze stali nierdzewnej powinno się wykonywać wzdłuż istniejących widocznych szlifów, aby nie doprowadzić do naruszenia zewnętrznej warstwy powierzchni. Może pojawić się wtedy rdza. Polerowanie nie jest trudnym procesem, wystarczy użyć miękkiej gąbki i odpowiedniego preparatu, a następnie wetrzeć delikatnie preparat.