Lato zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie – to idealna okazja, by coraz częściej jako pyszną przekąskę po obiedzie wybierać deser lodowy. Ta rozkosz na talerzu skusi nawet największych twardzieli, mocno trzymających się swoich postanowień związanych z niejedzeniem słodyczy. W naszym artykule znajdziecie pomysły na desery mniej i bardziej kaloryczne, które łączy wspólny mianownik. W każdym z nich główną rolę odgrywa smakowity Jaglak kajmakowy.
Jaglak kajmakowy – co to jest?
Jaglak kajmakowy to niezwykle smaczny baton zbożowy, wykonany na bazie ekspandowanego prosa. Miód oraz kajmak to składniki, dzięki którym staje się od słodki i pyszny, a jednocześnie niesamowicie pożywny. To idealna przekąska, która zapełni brzuszek największego łakomczucha.
Zapiekany deser lodowy
Do jego przygotowania potrzebujecie:
- Jaglak kajmakowy – na 6 porcji 3 batony,
- lody waniliowe lub śmietankowe – duże opakowanie (1 litr),
- białka jajek – 12 sztuk na 6 porcji,
- cukier – około pół szklanki,
- folię spożywczą,
- 6 filiżanek do espresso.
Wykonanie deseru:
Deser przygotowujemy przed samym podaniem, jednak są elementy, o które musicie zadbać wcześniej. Filiżanki do espresso lub naczynia o podobnym kształcie, które nadają się do mrożenia, wyłóżcie folią spożywczą w ten sposób, by zwisała ona po bokach naczynia i ułatwiała jego późniejsze opróżnienie. Do filiżanek włóżcie lody, aby miały formę zamrożonych kulek. Trzymajcie je w zamrażalniku aż do przybycia gości.
Tuż przed podaniem deseru, ubijcie na sztywno białka z cukrem, a Jaglaka kajmakowego przekrójcie delikatnie na pół, otrzymując w ten sposób sześć kwadratowych spodów. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i ułóżcie spody na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Sprawnie opróżnijcie filiżanki (dzięki folii spożywczej będzie to banalnie proste) i szybko ułóżcie uformowane w kulki lody na jaglakowych spodach. Następnie, przy pomocy dłoni rozłóżcie bezę, tj. ubite białka z cukrem, równomiernie na każdej porcji deseru, zakrywając lody i zbożowy spód. Szybko włóżcie wszystko do rozgrzanego piekarnika na dosłownie 1,5 / maksymalnie 2 minuty.
Po wyjęciu z pieca deser należy od razu podać gościom. Niebo w gębie! Pamiętajcie, liczy się czas. Lody nie mogą zacząć się topić!
Smacznego!
Malinowa chmurka
Puszysty deser lodowy z dodatkiem Jaglaka kajmakowego z pewnością skradnie Wasze serca kombinacją słodyczy i kwaskowatości. Ta warstwowa przyjemność przypadnie do gustu wszystkim fanom owoców leśnych i bitej śmietany. Do jej przygotowania potrzebujecie:
- maliny świeże,
- maliny mrożone,
- cukier – pół szklanki,
- śmietanę 30%,
- Jaglak kajmakowy – 3 sztuki,
- sorbet o smaku owoców leśnych,
- lody waniliowe,
- miętę do dekoracji,
- 6 pucharków na lody.
Wykonanie deseru:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy mrożone maliny i dodajemy do nich około dwóch łyżek cukru. Przygotowany mus odkładamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę 30% z pozostałym cukrem na sztywno, a następnie, delikatnie, przy pomocy szpatułki łączymy ją z ostudzonym musem malinowym, otrzymując naszą piankę.
Na spód naszych pucharków wykładamy sorbet o smaku owoców leśnych. Posypujemy go pokruszoną połową Jaglaka kajmakowego. Kolejna warstwa to lody waniliowe. Na nie układamy świeże maliny i przykrywamy je przygotowaną na bazie bitej śmietany pianką. Wierzch deseru ozdabiamy kilkoma świeżymi malinami i listkiem aromatycznej mięty.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Pychota!
Coś dla tych na diecie
Było słodko i kalorycznie, więc teraz czas na wersję light!! Do przygotowania orzeźwiającego deseru lodowego, który możecie bez obaw wcinać na diecie redukcyjnej potrzebujecie:
- jaglak kajmakowy – 3 sztuki,
- sorbet mango,
- jogurt naturalny – duże opakowanie,
- płatki kokosowe,
- miętę do dekoracji,
- 6 wysokich szklanek.
Wykonanie deseru:
Do przygotowanych szklanek wkładamy kolejno: 2 łyżki jogurtu, gałkę sorbetu o smaku mango, połowę pokruszonego Jaglaka kajmakowego, dwie łyżki jogurtu i drugą gałkę sorbetu. Na wierzch dodajemy płatki kokosowe i miętę do dekoracji. Pysznie, lekko, zdrowo! Ta sycąca przekąska to idealna alternatywa, nie tylko na deser, ale także np. na drugie śniadanie lub słodką, letnią kolację.