Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jaglak kajmakowy – idealna baza lodowych deserów

Lato zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie – to idealna okazja, by coraz częściej jako pyszną przekąskę po obiedzie wybierać deser lodowy. Ta rozkosz na talerzu skusi nawet największych twardzieli, mocno trzymających się swoich postanowień związanych z niejedzeniem słodyczy. W naszym artykule znajdziecie pomysły na desery mniej i bardziej kaloryczne, które łączy wspólny mianownik. W każdym z nich główną rolę odgrywa smakowity Jaglak kajmakowy.

Jaglak kajmakowy – co to jest?

Jaglak kajmakowy to niezwykle smaczny baton zbożowy, wykonany na bazie ekspandowanego prosa. Miód oraz kajmak to składniki, dzięki którym staje się od słodki i pyszny, a jednocześnie niesamowicie pożywny. To idealna przekąska, która zapełni brzuszek największego łakomczucha.

Zapiekany deser lodowy

Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • Jaglak kajmakowy – na 6 porcji 3 batony,
  • lody waniliowe lub śmietankowe – duże opakowanie (1 litr),
  • białka jajek – 12 sztuk na 6 porcji,
  • cukier – około pół szklanki,
  • folię spożywczą,
  • 6 filiżanek do espresso.

Wykonanie deseru:

Deser przygotowujemy przed samym podaniem, jednak są elementy, o które musicie zadbać wcześniej. Filiżanki do espresso lub naczynia o podobnym kształcie, które nadają się do mrożenia, wyłóżcie folią spożywczą w ten sposób, by zwisała ona po bokach naczynia i ułatwiała jego późniejsze opróżnienie. Do filiżanek włóżcie lody, aby miały formę zamrożonych kulek. Trzymajcie je w zamrażalniku aż do przybycia gości.

Tuż przed podaniem deseru, ubijcie na sztywno białka z cukrem, a Jaglaka kajmakowego przekrójcie delikatnie na pół, otrzymując w ten sposób sześć kwadratowych spodów. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i ułóżcie spody na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Sprawnie opróżnijcie filiżanki (dzięki folii spożywczej będzie to banalnie proste) i szybko ułóżcie uformowane w kulki lody na jaglakowych spodach. Następnie, przy pomocy dłoni rozłóżcie bezę, tj. ubite białka z cukrem, równomiernie na każdej porcji deseru, zakrywając lody i zbożowy spód. Szybko włóżcie wszystko do rozgrzanego piekarnika na dosłownie 1,5 / maksymalnie 2 minuty.

Po wyjęciu z pieca deser należy od razu podać gościom. Niebo w gębie! Pamiętajcie, liczy się czas. Lody nie mogą zacząć się topić!

Smacznego!

Malinowa chmurka

Puszysty deser lodowy z dodatkiem Jaglaka kajmakowego z pewnością skradnie Wasze serca kombinacją słodyczy i kwaskowatości. Ta warstwowa przyjemność przypadnie do gustu wszystkim fanom owoców leśnych i bitej śmietany. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • maliny świeże,
  • maliny mrożone,
  • cukier – pół szklanki,
  • śmietanę 30%,
  • Jaglak kajmakowy – 3 sztuki,
  • sorbet o smaku owoców leśnych,
  • lody waniliowe,
  • miętę do dekoracji,
  • 6 pucharków na lody.

Wykonanie deseru:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy mrożone maliny i dodajemy do nich około dwóch łyżek cukru. Przygotowany mus odkładamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę 30% z pozostałym cukrem na sztywno, a następnie, delikatnie, przy pomocy szpatułki łączymy ją z ostudzonym musem malinowym, otrzymując naszą piankę.

Na spód naszych pucharków wykładamy sorbet o smaku owoców leśnych. Posypujemy go pokruszoną połową Jaglaka kajmakowego. Kolejna warstwa to lody waniliowe. Na nie układamy świeże maliny i przykrywamy je przygotowaną na bazie bitej śmietany pianką. Wierzch deseru ozdabiamy kilkoma świeżymi malinami i listkiem aromatycznej mięty.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Pychota!

Coś dla tych na diecie

Było słodko i kalorycznie, więc teraz czas na wersję light!! Do przygotowania orzeźwiającego deseru lodowego, który możecie bez obaw wcinać na diecie redukcyjnej potrzebujecie:

  • jaglak kajmakowy – 3 sztuki,
  • sorbet mango,
  • jogurt naturalny – duże opakowanie,
  • płatki kokosowe,
  • miętę do dekoracji,
  • 6 wysokich szklanek.

Wykonanie deseru:

Do przygotowanych szklanek wkładamy kolejno: 2 łyżki jogurtu, gałkę sorbetu o smaku mango, połowę pokruszonego Jaglaka kajmakowego, dwie łyżki jogurtu i drugą gałkę sorbetu. Na wierzch dodajemy płatki kokosowe i miętę do dekoracji. Pysznie, lekko, zdrowo! Ta sycąca przekąska to idealna alternatywa, nie tylko na deser, ale także np. na drugie śniadanie lub słodką, letnią kolację.

Która z naszych lodowych propozycji z Jaglakiem kajmakowym w roli głównej skradła Wasze serca?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]