Jak zrobić naleśniki, żeby ciasto było puszyste, elastyczne i cienkie jednocześnie? A może masz w rodzinie alergika, który nie może jeść jajek lub glutenu? Z naszymi przepisami szybko przygotujesz kilka rodzajów ciasta na naleśniki, które można zjeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Przekonaj się, jakie to proste.
Przepis na naleśniki – podstawowy
Naleśniki z twarogiem, owocami czy sosem czekoladowym, to przysmaki prawdziwych łasuchów. Świetnie sprawdzą się jako deser lub nawet danie obiadowe. Wytrawne, z kapustą i grzybami lub np. farszem mięsnym można dodatkowo panierować w bułce tartej i jajku oraz usmażyć, uzyskując tzw. krokiety. Do naleśników można zaserwować wiele różnych dodatków, przez co są niezwykle uniwersalnym daniem i chyba trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Sekretem udanych naleśników jest oczywiście ciasto, które nie może być za grube i przede wszystkim powinno być puszyste! Jak zrobić naleśniki, które zachwycą wszystkich? Potrzebujesz do nich:
– szklanki maki pszennej
– 2 sporych jajek
– szklanki mleka
– 3/4 szklanki wody gazowanej (to ważne)
– 3 łyżek oleju lub roztopionego masła
– szczypty soli.
Ważne jest, żeby podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego, wykonywać poszczególne czynności w odpowiedniej kolejności oraz do mieszania używać rózgi – dzięki temu nie powstaną w nim grudki. Na początek należy więc rozbełtać jajka oraz następnie dolać wszystkie płynne składniki. Kiedy dobrze się ze sobą połączą, należy stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie – dosyp mąki. Za gęste? Dolej nieco wody. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni – uważaj przy tym na porcję nakładanego ciasta. Zbyt duża spowoduje, że placek będzie za gruby. Kiedy jest pora na odwrócenie naleśnika? Pęcherzyki powietrza, pojawiające się na jego powierzchni oznaczają, że trzeba przysmażyć go z drugiej strony. Najlepiej użyć do tego szpatułki (podrzucanie naleśnika w górę może być świetną zabawą, ale jest też dość trudną sztuką). I pamiętajmy – pierwszy usmażony naleśnik zawsze jest „eksperymentalny” i najczęściej nadaje się do wyrzucenia.
Jak zrobić naleśniki wegańskie?
Będąc alergikiem lub też posiadając w domu osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe, przyrządzanie nawet najprostszych dań, może być nieco bardziej skomplikowane. Podobnie jest w przypadku osób na diecie wegańskie, które nie mogą spożywać żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak choćby jajka i mleko. Całe szczęście, wiemy jak zrobić naleśniki w wersji wegańskiej. W przypadku mleka krowiego, wystarczy zastąpić je mlekiem roślinnym: sojowym, ryżowym lub migdałowym. Z jajkami sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ale mamy na to kilka sposobów:
- Użyj siemienia lnianego, a dokładniej zawiesiny, która powstaje po jego zagotowaniu. Jest to znany zamiennik jajek we wszelkich ciastach i wypiekach, w przypadku naleśników trzeba tylko uważać z jej ilością – może wpłynąć na puszystość masy. Wystarczy dosłownie mała łyżeczka.
- Soda oczyszczona – wymieszaj jedną łyżeczkę sody z łyżką octu (proporcje te odpowiadają jednemu jajku).
- Płatki owsiane – zalej pół szklanki płatków gorącą wodą, a po jej wchłonięciu zblenduj na gładką masę i dodaj do ciasta. Dodatkowo, będzie ono zdrowsze.
Naleśniki w stylu fit z… kaszy
Obecnie coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania glutenu lub stara się ograniczać ilość mąki pszennej w diecie. Nie jest to problemem w przypadku naleśników, które możesz przygotować w wersji bezglutenowej, używając do tego najzdrowszej kaszy – jaglanej. Są przy tym mniej kaloryczne oraz bardziej wartościowe, idealnie sprawdzą się w wersji na słodko – w towarzystwie banana i domowego kremu czekoladowego. Jak zrobić naleśniki z kaszy? Potrzebujesz do tego szklanki kaszy jaglanej, 5 łyżek skrobi ziemniaczanej, szklanki mleka, 1 jajka, łyżki oleju, szczypty soli oraz wody do ugotowania kaszy. Następnie:
- Ugotuj kaszę (podpraż ją na suchej patelni i ugotuj w proporcji 1:2 przez ok. kwadrans).
- Do wystudzonej kaszy dodaj resztę składników i zmiksuj na gładki krem.
- Smaż tak jak zwykłe naleśniki.
Naleśnikowe ciasto jaglane powinno być nieco gęstsze od standardowego, jeśli jednak wydaje się zbyt gęste – dolej nieco mleka. Smacznego!