Jeśli piłeś choć raz Prosecco, to wiesz, że tego wyjątkowego smaku nie da się zapomnieć. To uwielbiane szczególnie przez kobiety, lekkie wino musujące, które towarzyszy uczestnikom imprez przy wielu okazjach, coraz bardziej zyskuje na popularności. Nazywane jest nawet lepszym bratem szampana! Co o nim wiemy? Jak powinno się je pić? Sprawdź, co musisz wiedzieć przed degustacją.
Czym właściwie jest Prosecco?
Prosecco to wino musujące, którego ojczyzną są Włochy. Powstaje z białych winogron, a konkretnie ze szczepu Glera. Jak większość win, to również występuje w odsłonie wytrawnej lub półwytrawnej. Możesz spotkać się z kilkoma jego wersjami: spumante, czyli musujące, frizzante – lekko musujące i tranquillo, które jest pozbawione bąbelków. Ta ostatnia grupa jest zdecydowanie najmniej popularna. Dlaczego Prosecco cieszy się taką sympatią kobiet? Ponieważ jest winem, które wykazuje najmniejszą kaloryczność! Nie jest także zbyt mocnym alkoholem, dlatego możesz być pewna, że po imprezie zakrapianej Prosecco nie doświadczysz raczej uciążliwego bólu głowy. Wyróżnić można też kilka smaków tego trunku. Najczęściej jednak posmakujesz orzeźwiających owoców – skąpanych w prawdziwym, włoskim słońcu.
Z czym najlepiej podawać Prosecco?
To lekkie wino, więc najkorzystniej podać je w towarzystwie równie lekkich potraw. Świetnie komponuje się ze szparagami, grzybami, a także z typowymi dla Włoch dojrzewającymi wędlinami i serami. Jako że Prosecco to klasyczny aperitif, wyśmienicie smakuje z owocami morza i białymi rybami. Wolisz słodkie przekąski? Nie ma problemu! Ten rodzaj wina dobrze smakuje w połączeniu z owocami i deserami. Jest takim trunkiem, który można nazwać uniwersalnym – smakuje wyśmienicie zarówno przy wystawnych kolacjach, jak i niezobowiązujących słodkościach. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by pić je bez towarzystwa wyszukanych potraw – samo w sobie będzie równie dobre.
Jak powinno się pić Prosecco?
Technika podawania Prosecco jest bardzo ważna i determinuje cały klimat. Należy podawać je schłodzone w temperaturze około 6 – 8℃. To wino przeznaczone do picia z wysokich, przezroczystych kieliszków. W żadnym innym nie zobaczysz tylu bąbelków! Warto zaznaczyć, że po otwarciu butelki Prosecco będzie zdatne do picia około trzy dni, przechowywane oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu – czyli najlepiej w lodówce. Niestety gaz dość szybko się ulatnia, przez co wyciągając wino na drugi dzień po odkorkowaniu, prawdopodobnie nie zobaczysz już bąbelków.
Prosecco jest ogólnodostępne. Warto jednak kupować je u znanych i sprawdzonych dystrybutorów. To pyszne wino, w różnych odsłonach, czeka na Ciebie np. w e-sklepie https://volarebottega.pl/pl/c/PROSECCOCUVEE/30.