Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Smaczna żywność z niską zawartością białka

Niektóre choroby powodują konieczność przejścia na dietę niskobiałkową. Polega ona na wyeliminowaniu części produktów z jadłospisu, co na początku wydaje się trudne. Szybko jednak można się przyzwyczaić do nowych nawyków żywieniowych i zastąpić ulubione potrawy innymi. Dieta z niską zawartością białka jest ustalana dla każdego indywidualnie. Odpowiednie dobranie produktów zapewnia nie tylko zdrowe, ale i smaczne dania.

Na dietę niskobiałkową powinny przejść osoby chorujące m.in. na niewydolność nerek lub wątroby, schorzenia pęcherzyka i dróg żółciowych, choroby trzustki, fenyloketonurię oraz inne zaburzenia związane z przemianą białek. Jedno z wymienionych schorzeń – fenyloketonuria, inaczej nazywana PKU jest chorobą genetyczną, która polega na niezdolności organizmu do rozkładu fenyloalaniny. Dieta osób chorujących na to schorzenie różni się jednak od diety osób chorujących na inne wymienione choroby, ponieważ w przypadku PKU konieczne jest zastąpienie białka, by zawierało ono bardzo niewielkie ilości fenyloalaniny.

Jakie produkty można jeść na diecie niskobiałkowej?

Na diecie niskobiałkowej można spożywać przede wszystkim produkty wyróżniające się bardzo niską zawartością białka, np. owoce, większość warzyw, masło, a także produkty owocowe jak dżemy czy powidła. Wśród dozwolonych artykułów znajdują się również różne rodzaje pieczywa, łagodne sosy oraz kisiele czy galaretki. Doradca klienta pracujący w sklepie ze zdrową żywnością Batom wymienia natomiast produkty bezbiałkowe: „Oleje roślinne, masło i margaryna bez dodatku białka mlecznego, a także cukier i słodkie przekąski takie jak cukierki czy lizaki to artykuły spożywcze niezawierające białka. Mogą być one spożywane przez osoby przebywające na diecie niskobiałkowej, jednak wszystkie jedzone potrawy powinny być skonsultowane z lekarzem. Właściwe dobranie dań umożliwia spożywanie zdrowych i smacznych produktów”.

Niektóre osoby chorujące na wymienione wyżej schorzenia mogą jeść artykuły zawierające białko w małych ilościach. Są to głównie kasza, ryż oraz makaron. W tej grupie wymienić można również:

  • chude mięso,
  • niektóre rodzaje ryb,
  • jajka,
  • herbatę,
  • przyprawy charakteryzujące się łagodnym smakiem.

Żywność niskobiałkowa to także mleko oraz związane z nim przetwory, pod warunkiem, że są niskotłuszczowe. Dzięki temu osoby przebywające na tej diecie mogą spożywać niektóre jogurty, kefiry oraz twarogi.

Artykuły spożywcze zakazane na diecie niskobiałkowej

O artykułach spożywczych, których nie wolno spożywać, jeśli konieczne jest zastosowanie diety niskobiałkowej, z pewnością poinformuje lekarz. Wśród takich produktów znajdują się nasiona roślin strączkowych, orzechy i tłuste mięso. Uważać należy też na suszone owoce, produkty kiszone, konserwowe i wędzone. Z lekarzem warto się skonsultować także przed spożyciem kawy czy napojów alkoholowych, ponieważ w ich składzie znajdują się duże ilości białka. Z wymienionych oraz wielu innych produktów trzeba zrezygnować w przypadku choroby PKU. Natomiast pacjenci z innymi schorzeniami powinni ograniczyć te artykuły w swojej diecie.

[Głosów: 1   Average: 5/5]