Kto z nas nie lubi smaku delikatnych migdałów? Ich niezwykły aromat niejednokrotnie stanowi niezbędny element słodkich wypieków, a zawarte w nich witaminy i minerały pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Nic w tym dziwnego, że w ciągu ostatnich lat rosnącą popularnością cieszy się także aksamitna mąka migdałowa, stanowiąca cenny element kuchni osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka migdałowa marki VIVIO? I jak przygotować z niej smaczne ciasteczka? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące mąki migdałowej znajdziesz w dalszej części tekstu.
Spis treści:
- Mąka migdałowa – jak powstaje?
- Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka migdałowa?
- Jak mąka migdałowa wpływa na nasze zdrowie?
- Czy mąka migdałowa jest kaloryczna?
- Mąka migdałowa a celiakia;
- Mąka migdałowa – gdzie kupić i ile kosztuje?
- Zastosowanie maki migdałowej w codziennej kuchni;
- Poznaj prosty przepis na ciasteczka z mąki migdałowej;
- Podsumowanie;
- Bibliografia.
Mąka migdałowa – jak powstaje?
Migdały (choć często uznawane za orzechy) są nasionami migdałowca zwyczajnego, występującego na terenie Azji Środkowej i Mniejszej. Charakteryzują się one lekko słodkawym i maślanym smakiem oraz przyjemnym aromatem. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Dobrze nam znane migdały mają kremową barwę i pokryte są delikatną brązową skórką o gorzkim smaku. Warto wiedzieć, że te niezwykłe nasiona określane są często mianem królów wśród orzechów i to właśnie z nich, poprzez proces mielenia, powstaje niezwykła w swoim smaku mąka migdałowa – produkt o niepowtarzalnej konsystencji i niezwykłych właściwościach kulinarnych oraz zdrowotnych.
Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie mąka migdałowa?
Mąka migdałowa to bez wątpienia doskonałe źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w niej zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, białko jak i węglowodany stanowiące główne źródło energii dla naszego mózgu. Ponadto powstająca z nasion migdałowca, aksamitna mąka jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu:
Niezbędne minerały, takie jak:
- Wapń,
- Magnez;
- Żelazo,
- Potas;
- Cynk;
- Fosfor.
Cenne witaminy, w tym:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (np. tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy);
- Witamina E.
Jak mąka migdałowa wpływa na nasze zdrowie?
Ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów, jak również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wprowadzenie odpowiednich ilości mąki migdałowej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie fizyczne oraz samopoczucie.
Zawarte w mące migdałowej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na nasz układ krążenia poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszanie ryzyka rozwoju miażdżycy i zawałów serca. Dzięki dostępnym w mące migdałowej węglowodanom, dostarczamy także do naszego mózgu niezbędne paliwo, które zwiększa nasze zdolności do efektywnej pracy (zwłaszcza umysłowej).
Nie ulega wątpliwości fakt, iż pozytywny wpływ na nasze zdrowie wywierają także witaminy i minerały zawarte w mące migdałowej:
- Witamina A – chroni nasz wzrok, wzmacnia odporność i przyczynia się do pięknego wyglądu skóry;
- Witaminy z grupy B(takie jak: tiamina, niacyna, ryboflawina oraz kwas foliowy) są niezbędne dla prawidłowej czynności układu nerwowego. Nie tylko zwiększają nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji, ale także chronią nas przed rozwojem zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości oraz zwiększają naszą odporność na stres;
- Witamina E – uznawana jest za silny przeciwutleniacz i jednocześnie witaminę młodości. Zwalcza szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym przeciwdziała procesom starzenia się skóry, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości;
- Magnez oraz potas – to z kolei niezbędne pierwiastki dla utrzymania zdrowia naszego układu krążenia. Potas sprzyja utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi, natomiast magnez wspiera czynność mięśnia sercowego;
- Cynk – oddziałuje pozytywnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci;
- Wapń oraz fosfor – są niezbędne dla utrzymania prawidłowej czynności układu kostnego;
- Żelazo – nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także wspiera funkcjonowanie układu krwiotwórczego i chroni nasz organizm przed osłabieniem oraz rozwojem anemii.
Czy mąka migdałowa jest kaloryczna?
Mąka migdałowa (podobnie jak same migdały) jest doskonałym źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 600 kalorii. Należy jednak pamiętać, że mąka migdałowa, oprócz energii, jest w stanie dostarczyć także do naszego organizmu zestaw niezbędnych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Dlatego też, produkt ten jest często stosowany przez osoby, które utrzymują zdrową dietę i dbają o smukły wygląd swojej sylwetki.
Mąka migdałowa a celiakia
Celiakia (znana także jako choroba trzewna) jest zaburzeniem o charakterze autoimmunologicznym oraz podłożu genetycznym, której objawy mogą pojawić się w życiu każdego człowieka, bez względu na wiek. Celiakia charakteryzuje się trwałą i nieodwracalną nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego obecnego w popularnych zbożach (takich jak: pszenica, jęczmień, żyto). Jedynym sposobem leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej.
Jeszcze do niedawna dostępność produktów bezglutenowych była ograniczona, dzisiaj jednak to się zmienia. Nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w popularnych marketach możemy kupić smaczne mąki bezglutenowe. Jedną z nich jest mąka migdałowa, która doskonale nadaje się do wypieku ciasteczek oraz smażenia naleśników. Warto jednak wiedzieć, że w niektórych przypadkach mąka migdałowa może produkowana być na terenie zakładów, w których gluten jest przetwarzany i w związku z tym może zawierać jego śladowe ilości. Dlatego też, osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej, powinny wybierać wyłącznie tę mąkę migdałową, która zawiera informację o tym, że jest produktem bezglutenowym.
Mąka migdałowa – gdzie kupić i ile kosztuje?
Mąka migdałowa coraz częściej dostępna jest w popularnych marketach. Niemniej jednak, warto kupować ją w sklepach ze zdrową żywnością, na przykład w sklepie cosdlazdrowia.pl, który gwarantuje najwyższą jakość produktów.
Mąka migdałowa sprzedawana jest zazwyczaj w opakowania o zawartości 250g lub 500g. Za mniejsze opakowanie zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych. Natomiast za opakowanie o zawartości 500g mąki migdałowej zapłacimy około 19,00 – 28,00 złotych. W tym miejscu warto pamiętać, że cena wybranego produktu zależy nie tylko od producenta, ale także jego dystrybutora.
Zastosowanie maki migdałowej w codziennej kuchni
Za sprawą wyjątkowego smaku oraz zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, mąkę migdałową marki VIVIO możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: możemy użyć jej podczas smażenia słodkich naleśników oraz placuszków z owocami;
- Po drugie: jej delikatny smak jest w stanie podkreślić aromat przygotowywanych koktajli owocowych;
- Po trzecie: mąka migdałowa świetnie sprawdzi się w roli panierki do mięs oraz ryb;
- Po czwarte: produkt ten idealnie nadaje się do wypieku słodkich przysmaków, w tym kolorowych makaroników;
- Po piąte: mąkę migdałową można wykorzystać do zagęszczania sosów oraz zup.
Poznaj prosty przepis na ciasteczka z mąki migdałowej
Składniki:
- 3 białka jaja kurzego;
- Około 300g mąki migdałowej;
- Około 250g cukru pudru;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Krok I: Ubij białka jajek z odrobiną cukru pudru, a następnie zacznij dodawać do nich stopniowo pozostałe składniki i uformuj z nich gęstą, plastyczną masę;
Krok II: Otrzymane ciasto nakryj folią aluminiową i przełóż do lodówki na około 30 minut;
Krok III: Z gotowej masy uformuj kuliste ciasteczka o dowolnej wielkości, a następnie umieść je na blaszce do pieczenia w równych odstępach;
Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciasteczka przez około 15 minut.
Podsumowanie
Mąka migdałowa to niezastąpiony składnik kuchni nie tylko tych osób, które na co dzień unikają glutenu. Jest ona doskonała w smaku, a ponadto łatwa w zastosowaniu. Zawarte w niej witaminy i minerały pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie, a zniewalający aromat podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię. Jeśli nie jesteś jeszcze przekonany/a, wypróbuj mąkę migdałową już dziś!
Bibliografia:
- Aslantas R, Güleryüz M, Turan M. Some chemical contents of selected almond (Prunus amygdalus Batsch) types. XI GREMPA Seminar on Pistachios and Almonds Ciheam. 2001; 56: 347-350;
- Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 117;
- Brzozowska A, Roszkowski W, Pietruszka B, Kałuża J. Witaminy i składniki mineralne jako suplement. Żywn Nauk Technol Ja. 2005; 4(45): 5-16;
- Chung-Yen Ch I wsp. Flavonoids from Almond Skins Are Bioavailable and Act Synergistically with Vitamins C and E to Enhance Hamster and Human LDL Resistance to Oxidation. The Journal of Nutrition, Volume 135, Issue 6, 1 June 2005, Pages 1366–1373.
- Ciemieniewska- Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2014;
- Garrido, I., Monagas, M., Gómez‐Cordovés, C., & Bartolomé, B. (2008). Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. Journal of Food Science, 73(2), C106-C115;
- Jenkins, D. J., Kendall, C. W., Josse, A. R., Salvatore, S., Brighenti, F., Augustin, L. S., … & Rao, A. V. (2006). Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. The Journal of nutrition, 136(12), 2987-2992;
- Jung, H., Chen, C. Y. O., Blumberg, J. B., & Kwak, H. K. (2018). The effect of almonds on vitamin E status and cardiovascular risk factors in Korean adults: a randomized clinical trial. European journal of nutrition, 57(6), 2069-2079;
- Kalita, S., Khandelwal, S., Madan, J., Pandya, H., Sesikeran, B., & Krishnaswamy, K. (2018). Almonds and cardiovascular health: A review. Nutrients, 10(4), 468.
- Malinowska E, Szefer P. Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. Roczn. Pzh. 2007; 58(1): 339-343;
- Sabate’ J, Wien M: Consumption of nuts in the prevention of cardiovascular disease. Curr Nutr Rep 2013;
- Simsek M. Chemical, mineral, and fatty acid compositions of various types of walnut (Juglans regia L.) in Turkey. Bulgarian Chemical Communications. 2016; 48(1): 66-70.