Obecnie na rynku dostępny jest bardzo szeroki wybór olejów kokosowych. Posiadają dodatkowe opisy, w których pada hasło olej kokosowy nierafinowany oraz olej kokosowy rafinowany. Czym się różnią?
Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno posiada delikatnie kokosowy smak oraz zapach, a także znacznie więcej składników odżywczych. Jest wytwarzany tradycyjną metodą tłoczenia. W tym procesie nie wytwarza się wysoka temperatura, więc taki olej zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Ze względu na niską efektywność tej metody, olej nierafinowany jest zwykle droższy od rafinowanego. Nie można go przechowywać zbyt długo, ponieważ może zjełczeć.
Olej kokosowy rafinowany nie posiada kokosowego zapachu ani smaku. Ze względu na metodę pozyskiwania, nie posiada już tak wielu składników odżywczych. Jednak ze względu na swoje właściwości, jest znacznie bardziej uniwersalny, szczególnie w kuchni.
Co lepiej wybrać: olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? Jest to uzależnione od tego, do czego ma zostać użyty. Oba produkty są wartościowe, lecz w innych okolicznościach.
Zastosowanie oleju nierafinowanego
Olej kokosowy nierafinowany świetnie sprawdzi się jako składnik naturalnej pielęgnacji. Można stosować go na spierzchnięte dłonie i usta. Doskonale nawilża także włosy. Można niewielką ilość oleju wmasować w końcówki przed snem, a rano umyć delikatnym szamponem. ‘
Tłoczony na zimno olej nie powinien być wykorzystywany do smażenia, lecz nie oznacza to, że nie ma żadnych zastosowań w kuchni. Ze względu na stan stały w temperaturze pokojowej, olej kokosowy stanowi świetny zamiennik masła. W niewielkiej ilości może być z powodzeniem wprowadzony do codziennej diety.
Kiedy stosować olej rafinowany?
Olej rafinowany może być wykorzystywany do smażenia. Ze względu na neutralny smak i zapach, można korzystać z niego również w przypadku gotowania potraw wytrawnych, szczególnie kuchni azjatyckiej. Taki olej może być długo przechowywany, bez ryzyka zjełczenia lub zepsucia.
Zalety oleju kokosowego
Olej kokosowy, szczególnie nierafinowany posiada szereg zalet i właściwości prozdrowotnych. Stosowany zewnętrznie działa pielęgnacyjnie i przeciwstarzeniowo. Dzięki wprowadzeniu go do codziennego jadłospisu można także zaobserwować jego pozytywny wpływ na układ trawienny oraz metabolizm. Dodatkowo olej kokosowy łagodzi objawy menopauzy, poprawia pracę mózgu i pamięć, a także zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu. Posiada dobroczynny wpływ na układ kostny i zapobiega osteoporozie. Może być także stosowany jako wsparcie w procesie leczenia pacjentów cierpiących na Alzheimera.
Miłośnikami oleju kokosowego są także sportowcy. To tłuszcz, który bardzo szybko ulega strawieniu, natomiast stanowi także długo utrzymujące się źródło energii. Posiada w swoim składzie aż 60% kwasów tłuszczowych MCFA, które docierając bezpośrednio do wątroby, zostają przekształcone w energię. Mieszając olej z miodem i nasionami chia można uzyskać bardzo efektywny zastrzyk energii, z którego chętnie korzystają triatloniści.