Wyposażenie kuchni gastronomicznej, aby nasz lokal mógł funkcjonować prawidłowo, a praca kucharzy, kelnerów i personelu pomocniczego odbywała się szybko, sprawnie i wygodnie, powinno być bardzo dokładnie przemyślane. Odpowiednie wyposażenia to nie tylko garnki, patelnie i inne akcesoria, lecz także przystosowane meble, urządzenia i maszyny, które umożliwiają przygotowanie potraw i serwowanie ich gościom.
W tym artykule skupimy się na tym, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej jest obowiązkowe w każdym lokalu, w jakie urządzenia i akcesoria warto zainwestować oraz na jakie parametry należy zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu. Jeżeli interesuje Cię ten temat, to zapraszamy do przeczytania całego artykułu. Życzymy miłej lektury!
W jakie maszyny gastronomiczne warto zainwestować?
Maszyny gastronomiczne, czyli urządzenia kuchenne, to niezwykle istotny element wyposażenia każdego lokalu. Podstawą są oczywiście sprzęty chłodnicze jak m.in. szafy chłodnicze i mroźnicze, lodówki czy zamrażarki, dzięki którym mamy możliwość przechowywania produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze, co oczywiście przekłada się na ich smak, wartości odżywcze i świeżość. Kluczowe są również urządzenia grzewcze (piece gastronomiczne, np. konwekcyjno-parowe, grille, witryny grzewcze, kuchenki), dzięki którym możemy poddawać półprodukty spożywcze obróbce termicznej i przygotować idealne potrawy.
Nie można zapominać również o pozostałych urządzeniach. W wielu lokalach z pewnością niezastąpione okażą się miksery i blendery ręczne i stojące, dzięki którym nie tylko przygotujemy koktajle, lecz także zupy czy sosy. Ciekawą opcją są również krajalnice do serów i wędlin, maszynki do mielenia mięsa oraz szatkownice do warzyw. Warto wyposażyć swój lokal również w zmywarki gastronomiczne, kostkarki do lodu czy frytownice i kotły gastronomiczne.
Wyposażenie bufetu – jakie urządzenia i akcesoria są niezastąpione?
Hasłem „bufet” możemy określić miejsce, a właściwie system serwowania posiłków. Polega to na tym, że wszystkie przygotowane potrawy są umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, a goście naszego lokalu mogą samodzielnie nakładać na swoje talerze te potrawy, których chcą skosztować. Z bufetem najczęściej możemy się spotkać w hotelach i pensjonatach, ale również w restauracjach i podczas imprez towarzyskich.
Wyposażenie bufetu we wszystkie akcesoria jest bardzo ważne, a najczęściej spotykane urządzenia i akcesoria to m.in. termosy gastronomiczne (stołowe, cateringowe, obiadowe), pojemniki i wózki do transportu potraw lub naczyń, naczynia bufetowe (tace, podgrzewacze stołowe, dozowniki, koszyki, witrynki), warniki i zaparzacze (nastolne, do wody, kawy, herbaty) oraz bufety gastronomiczne (chłodnicze i grzewcze).
Sztućce dla gastronomii – nie zapomnij o dodatkowych elementach!
Kluczowym elementem są także sztućce dla gastronomii, które powinny być nie tylko trwałe i wytrzymałe, lecz także prezentować się elegancko. Warto wybierać produkty o klasycznym designie, jeśli w takim stylu jest utrzymany konkretny lokal lub modele nieco bardziej ekstrawaganckie, które z innymi elementami zastawy stworzą spójną całość. Wybór sztućców nie jest prosty, jednak w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, czy wybrane przez nas produkty mogą być myte w zmywarkach gastronomicznych. Dodatkowo weźmy pod uwagę również rodzaj zastosowanego surowca oraz wymiary poszczególnych sztućców.
Sklep dla gastronomii – gdzie warto kupować akcesoria i urządzenia kuchenne?
Akcesoria i urządzenia gastronomiczne warto kupować w sprawdzonych miejscach i decydować się na artykuły od znanych i cenionych producentów. Świetną alternatywą jest internetowy sklep dla gastronomii, dzięki któremu w zaciszu własnego domu możemy wybrać interesujące nas produkty, dodać je do koszyka i oczekiwać na kuriera, który dowiezie przesyłkę pod wskazany adres. Jest to rozwiązanie bardzo wygodne, z którego korzysta coraz większa liczba użytkowników.