Lato to idealny czas na wykonywanie przetworów. Często i chętnie sięga się po ogórki kiszone. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają wiele wysiłku, a z odpowiednim przepisem z całą pewnością wyjdą przepyszne!
Ogórki kiszone, dzięki swojemu kwaśnemu, charakterystycznemu smakowi i łatwości przechowywania, od lat uznawane są za niezwykłe danie. Kiszenie ogórków ma bardzo długą tradycję – pierwsze wzmianki o tym procesie pochodzą sprzed ponad 2 tysięcy lat temu, ze starożytnej Mezopotamii zaczęto stosować ten proces. Współcześnie także bardzo chętnie kontynuujemy ten zwyczaj, jako że przyczynia się on do zdrowego i ekologicznego stylu życia. Ogórki kiszone idealnie nadają się do sałatek, kanapek, a także jako dodatek do zup i obiadów. Można wykonać także przecier z ogórków kiszonych do słoików. W tym artykule poznasz przepisy, które pozwolą ci przygotować wspaniałe przetwory, które będzie można wykorzystać w wielu okazjach.
O czym warto pamiętać przed przygotowaniem ogórków kiszonych?
Dobre przygotowanie jest podstawą każdego kucharza. Tylko staranie dobrane składniki pozwalają na osiągnięcie pełni smaku i aromatu. Jeśli chcesz mieć we własnej spiżarni chrupiące ogórki kiszone, przepis to tylko połowa sukcesu. Troszcząc się o przygotowanie odpowiednich narzędzi i miejsca pracy, unikniesz frustracji podczas przygotowywania ogórków. Co więc warto zrobić wcześniej, przed wzięciem się do pracy?
Przede wszystkim należy zadbać o wybór odpowiednich ogórków. Muszą one być w odpowiednim stanie – tylko w ten sposób uniknie się zepsucia słoików lub zmiany smaku. Wybierając ogórki, upewnij się, że są one świeże i dobrze umyte. Istnieje dobra metoda, która pozwala dokładnie oczyścić ogórki kiszone. Przepis? Zimną należy przemyć warzywa, a następnie zostawić je w niej na parę godzin. To sprawi, że będzie można łatwiej doczyścić ogórki z pozostałych ubrudzeń, a na dodatek będą sprężyste i jędrne.
Na ogórkach nie powinno być żadnych plam, śladów gnicia lub brudu. Najlepsze to te, które są świeżo zebrane i nie były nawożone azotem w nadmiarze (te rośliny mają gąbczasty, bezsmakowy środek, a po zakiszeniu gniją). Po dokładnym oczyszczeniu warzyw można je dodatkowo przygotować do kiszenia. Niektórzy, przygotowując swoje przetwory, zawsze odcinają końce ogórków. Służy to szybszemu kiszeniu – woda łatwiej wsiąka do wnętrza, gdy twarda skórka nie blokuje jej dostępu. Na tym etapie można także pokroić warzywa, jeśli nie zmieszczą się one do słoików. Przepisy na ogórki kiszone są różne, nie ma więc z góry narzuconego sposobu krojenia. Jeśli chcesz, możesz pozostawić warzywa w całości.
Nie należy zapominać także o dokładnym przygotowaniu słoików. Powinny one być czyste, najlepiej wyparzone wrzątkiem. Szczególną uwagę należy zwrócić na zakrętki – ich nieszczelność może spowodować zepsucie przetworów. Najlepiej będzie użyć nowych wieczek od słoika, ewentualnie oryginalnych, które przy nim były, jeśli nie zostały w żaden sposób uszkodzone (na przykład podważone nożem).
Ogórki kiszone – przepisy, które udają się za każdym razem!
Jak wykonać ogórki kiszone? Przepisy, które zostały wielokrotnie wypróbowane, to podstawa. Jeśli przygotowałeś już potrzebne narzędzia i składniki, a także wyparzyłeś słoiki, możesz zabierać się do kiszenia ogórków. Poniżej przedstawiony jest najprostszy przepis na ogórki kiszone. Spośród wielu dostępnych opcji, ten jest faworytem. Jest on sprawdzony – przy dokładnym trzymaniu się instrukcji, przetwory udają się za każdym razem.
Przepis na ogórki kiszone
Na porcję z 2 kilogramów ogórków potrzebne będą:
- 2 litry wrzątku,
- 4 płaskie łyżki soli,
- 2 kilogramy ogórków
- 2 główki czosnku,
- baldaszki kopru,
- korzenie chrzanu
- opcjonalnie: liście z czarnej porzeczki, dębu lub wiśni, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
Przy wykonywaniu większej porcji, składniki należy zwiększyć w zależności od swoich potrzeb.
Na samym początku przygotuj ogórki. Dokładnie umyte warzywa wsadzaj do słoików razem z ząbkami czosnku, baldaszkami kopru oraz chrzanem. Możesz także dodać składniki opcjonalne, takie jak pieprz czy ziele angielskie dla wzbogacenia smaku przetworów. Następnie przygotuj zalewę. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj 4 płaskie łyżki soli. Musi ona dobrze się rozpuścić. Doprowadź wodę do wrzenia. Zalewaj ogórki gorącą solanką tak, aby były w całości przykryte. Zakręć mocno słoiki i wytrzyj je do sucha. Następnie odwrócone do góry dnem i przykryte ściereczką pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dzień. Po tym czasie przenieś w ciemne, chłodne miejsce do przechowywania.
Ten przepis nie wymaga pasteryzacji w garnku czy piekarniku (dowiedz się więcej na temat tego sposobu pasteryzacji).
Ogórki kiszone to jedne z najbardziej lubianych przetworów. Trudno się temu dziwić – mają naprawdę wiele zastosowań. Po połączeniu z olejem i cebulką można stworzyć z nich pyszną sałatkę, często także figurują koło dania głównego przy obiedzie. Nie czekaj! Wykorzystaj przepis na ogórki kiszone na zimę, lato lub dowolną inną porę i rozkoszuj się ich smakiem!