Dziś zdjęcia jedzenia robi wielu z nas. Fotografowane mogą być przepyszne i ładnie podane dania w restauracjach czy upichcone w domowym zaciszu przysmaki. Warto jednak wiedzieć, że jest to nie tylko hobby, ale i zawód, ponieważ fotografia kulinarna staje się z roku na rok coraz bardziej popularna. Jak szukać profesjonalnych fotografów z tej dziedziny? Co warto wiedzieć na ten temat?
Czym jest fotografia kulinarna?
Robienie zdjęć zawodowo nikogo nie dziwi. Profesjonaliści w tym zakresie mogą być wykwalifikowani w różnych dziedzinach — wykonują zdjęcia ślubne, sesje biznesowe, do magazynów modowych czy architektury. Fotografia kulinarna to wąska specjalizacja fotografa, który skupia się na utrwalaniu martwej natury w postaci jedzenia. Są to zazwyczaj zdjęcia komercyjne — ich celem jest zbudowanie pozytywnego wizerunku konkretnej firmy czy produktu, a także zwiększenie sprzedaży.
Fotografie wykorzystane mogą być na stronach internetowych, profilach społecznościowych, a także w reklamach, menu, książkach kucharskich, magazynach oraz na opakowaniach. Dziś fotografia kulinarna to swego rodzaju sztuka, ponieważ stawia się na nowatorskie rozwiązania z zakresu stylizacji jedzenia, by przykuć uwagę odbiorcy i pobudzić jego apetyt dzięki zdjęciom.
Gdzie znaleźć specjalistę od fotografii kulinarnej?
Poszukując fotografa kulinarnego, warto pierwsze kroki skierować do internetu. To właśnie tu znaleźć można ogłoszenia specjalistów z całego kraju. Wpisując w internetowej wyszukiwarce frazę „fotograf kulinarny” + miasto lub region, w wynikach pokażą się strony oraz ogłoszenia specjalistów z najbliższej okolicy. Wielu z nich ma także swoje profile w social media, gdzie umieszczane jest nie tylko ich portfolio, ale także czasem kulisy pracy, co pozwala na jeszcze lepsze zweryfikowanie, czy chce się podjąć współpracę z danym artystą. Poszukując fotografa kulinarnego, można także zapytać znajomych o rekomendacje. W tej branży bardzo często opiera się na poleceniach.
Specjalista w zakresie fotografii kulinarnej powinien nie tylko dysponować dobrym sprzętem fotograficznym, ale także akcesoriami do aranżacji na zdjęciach (zastawą, sztućcami, dodatkami). Ważne jest, aby posiadał poczucie estetyki oraz wiedzę w zakresie przygotowywania i nakładania potraw, tak aby prezentowały się korzystnie, zachęcająco na zdjęciach.
Co w ofercie mają fotografowie związani z fotografią kulinarną? I ile to kosztuje?
Fotografia kulinarna to, jak wspomniano wcześniej, wąska specjalizacja fotografii, jednak może obejmować wiele usług realizowanych tym zakresie. Zalicza się do nich głównie:
- fotografię produktową, czyli zdjęcia wykorzystywane do celów reklamowych,
- stylizowane zdjęcia jedzenia do książek kucharskich, e-booków kulinarnych itp.,
- sesje w restauracjach,
- opracowywanie przepisów — niektórzy z fotografów kulinarnych pasjonują się także gotowaniem, dlatego na zlecenie klienta mogą ugotować danie z jego przepisu, a następnie wykonać profesjonalną sesję zdjęciową.
Biorąc pod uwagę szeroki zakres prac oraz typów sesji, które może wykonać fotograf, nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na często zadawane pytanie, o to ile kosztuje fotografia kulinarna. Podczas wyceny pod uwagę brane jest wiele czynników, takich jak m.in. ilość zdjęć, sposób ich wykonania czy charakter współpracy — jednorazowy bądź długoterminowy.