Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Czy picie kawy jest bezpieczne?

Kawa to napój, który na całym świecie ma swoich miłośników oraz osoby, którym ona nie smakuje. Specyficzny smak i zapach kawy oraz jej właściwości sprawiają, że każdego dnia wiele osób wypija nawet kilka filiżanek tego czarnego napoju. Wiele osób zastanawia się jednak, czy regularne picie kawy jest na pewno bezpieczne dla naszego zdrowia i czy nie warto z niej zrezygnować. Jakiś czas temu temat kawy został dokładnie zbadany, a my pragniemy podzielić się z Wami najnowszymi informacjami.

Kawa może korzystnie wpływać na nasze zdrowie

W przypadku kawy bardzo ważny jest sposób jej przygotowywania. Tak naprawdę od niego w dużej mierze zależy to, czy kawa będzie korzystnie działać na nasz organizm, czy jednak może powodować niepożądane skutki. Z badań wynika, że najmniej zdrowe dla nas może być picie klasycznej kawy z fusami. Zawierają one dużo tłuszczów oraz mogą podrażniająco wpływać na nasz żołądek. Efektem tego może być biegunka lub inne problemy związane z naszym żołądkiem. Miłośników kawy warto jednak uspokoić, ponieważ odpowiednio przygotowana kawa będzie dla nich w pełni bezpieczna, a do tego będzie posiadała również korzystne właściwości.

Umiarkowane spożycie kawy, w granicach 300-450 mililitrów dziennie może być nawet wskazane dla dorosłych osób. Może uchronić je przed chorobami. Spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe oraz cukrzycę. Według biostatystyka profesora Davida Spiegelhaltera, picie trzech filiżanek kawy dziennie wydłuża nasze życie o około 30 minut. Czy to nie wystarczające powody do tego, byśmy regularnie i w umiarkowany sposób sięgali po ten aromatyczny czarny napój?

Jakiej kawy warto unikać?

Tak jak wspomnieliśmy, korzystnie na zdrowie wpływa dobrze przygotowana kawa. Mówiliśmy już o negatywnym oddziaływaniu fusów na nasz organizm, w tym przede wszystkim na nasz żołądek. Negatywnie na nasze zdrowie może wpływać również częste picie kawy rozpuszczalnej o średniej jakości. Producenci takiej kawy bardzo często dodają do jej składu dodatki, które mają zintensyfikować smak kawowego naparu lub wydłużyć żywotność powstałego granulatu lub proszku. Wśród nich znajduje się między innymi olej palmowy, który wpływa na zwiększenie w krwi poziomu złego cholesterolu LDL.

W kawach rozpuszczalnych bardzo często możemy spotkać również syrop glukozowy, który jest tańszym zamiennikiem dla tradycyjnego cukru. Na to powinniśmy uważać przede wszystkim w przypadku popularnych saszetek 2w1 lub 3w1. Przed spożyciem kawy rozpuszczalnej, warto zapoznać się z jej dokładnym składem. Niezależnie od tego jaką kawę będziemy pili, zwracajmy również uwagę na jej temperaturę. Kawa taka nie powinna być za gorąca. Regularne picie napojów o temperaturze przewyższającej 65 stopni Celsjusza zwiększa potencjał zachorowania na raka przełyku.