Polska kuchnia wraca do łask i choć wydaje się tak dobrze znana, ciągle potrafi zaskakiwać swoimi smakami. Udowadnia to restauracja Stara Izba, której menu obejmuje wiele tradycyjnych potraw, ale w całkiem nowej, autorskiej odsłonie.
Jak trafić do Starej Izby?
Restauracja jest częścią Rancho pod Bocianem. To duży ośrodek rekreacyjno-konferencyjny, leżący w bliskiej odległości od Warszawy, a restauracja jest otwarta nie tylko dla hotelowych gości, ale i osób z zewnątrz. Lokal odwiedzić można w każdy weekend, jednak biorąc pod uwagę spore zainteresowanie, warto wcześniej dokonać rezerwacji, telefonicznie albo mailowo.
Latem dla gości otwierana jest dodatkowo restauracja plenerowa. Znajduje się ona tuż obok głównego budynku, na ładnym terenie pełnym zieleni. Stoliki stoją na świeżym powietrzu, a przed słońcem i opadami chroni je klimatyczna wiata. Wieczorem można zorganizować grilla, a jeśli to impreza integracyjna, na uczestników często czekają jeszcze dodatkowe atrakcje.
Plenerowe uczty odbywają się niekiedy także w sezonie zimowym. Restauracja zapewnia wtedy rozgrzewające potrawy i napoje, jest ognisko do pieczenia kiełbasek, a kiedy zimno da się już we znaki, można się schować w głównej Izbie i odpocząć przed kominkiem.
Jakie menu?
Potrawy serwowane przez Starą Izbę zmieniają się w zależności od pory roku, a dzięki temu dania są zawsze przygotowywane ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców od lokalnych dostawców. Restauracja znana jest także ze swojej wędzarni, w której przygotowywana jest większość serwowanych mięs i wędlin.
Dania są głównie mięsne, ale i wegetarianie nie poczują się rozczarowani dostępnym menu. Poza daniami głównymi, oferta obejmuje także zupy, oryginalne desery, przystawki oraz sałaty. Potrawy są autorskie – to ciekawy miks rodzimych, polskich przysmaków z elementami różnych europejskich kuchni.
Dania na wynos
Smakołyki dostępne w Starej Izbie można zamówić na wynos. Oferta dotyczy wszystkich dań restauracyjnych, można też kupić naturalne, pyszne przetwory przygotowane na miejscu pod nadzorem szefa kuchni.
Istnieje możliwość odbioru osobistego lub dowozu zamówionych dań (kwestia dostawy pod wskazany adres jest zawsze ustalane indywidualnie).