Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Jak zapakować ciasto? Opakowania dla cukierni

Coraz więcej osób decyduje się na kupno gotowych słodkości w cukierni, zamiast piec samodzielnie w domu. Dzięki temu oszczędzają czas i mogą wybrać ciastko, na które mają ochotę w danej chwili. Najczęściej nie konsumują na miejscu, ale biorą ciasta lub ciasteczka na wynos. Każda cukiernia musi być przygotowana na taką ewentualność i posiadać odpowiednie opakowania.

Jakie opakowania wybrać do cukierni?

Wybierając opakowania do cukierni właściciel musi wziąć pod uwagę kilka elementów:

  • materiał,
  • oferowany asortyment,
  • rozmiar opakowań.

Materiał

Wszystkie opakowania stosowane w przemyśle spożywczym muszą posiadać atest pozwalający na kontakt z żywnością. Zapewnia to bezpieczeństwo konsumentów – atest gwarantuje, że materiał nie będzie wchodził w reakcje z żywnością.

W cukierniach najczęściej stosuje się opakowania kartonowe lub pudełka plastikowe wykonane z polietylenu. Te ostatnie wymagają więcej miejsca do magazynowania i nie prezentują się zbyt elegancko. Coraz większą popularność zdobywają opakowania kartonowe wykonane z tektury litej o gramaturze w przedziale 200-600 g. Tektura lita ma atest na kontakt z żywnością, odznacza się dużą wytrzymałością i sztywnością, co skutecznie chroni ciasta i torty przed uszkodzeniem. Dodatkowo tektura lita może być kaszerowana, czyli powleczona warstwą folii, co dodatkowo usztywnia pudełka, poza tym folia zabezpiecza przed przemakaniem i tłustym plamami. Rzadko do produkcji pudełek cukierniczych używana jest tektura falista, która nie posiada atestu do kontaktu z żywnością.

Kartonowe opakowania cukiernicze nie zajmują dużo miejsca w magazynie, a ich złożenie jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka sekund.

Oferowany asortyment

Cukiernie oferują bardzo różne słodkości, od kruchych ciasteczek, poprzez drożdżówki, ciastka, ciasta, aż po torty. Pudełka cukiernicze powinny być dostosowane do specyfiki i rozmiarów poszczególnych wyrobów. Do pakowania ciasteczek kruchych wystarczą torebki papierowe różnych rozmiarów. Muffinki, ziemniaczki muszą być najpierw zapakowane w papilotki, a dopiero potem umieszczone w specjalnym pudełku z przegródkami. Makowce, keksy wystarczy umieścić na kartonowych tackach i zapakować w papier pergaminowy.

Największym wyzwaniem dla cukierni stanowią pudełka na torty, które są ciężkie, zawierają dużo mas i są bogato zdobione. Dobrej jakości pudełko kartonowe zapewnia, że podczas transportu tort nie ulegnie uszkodzeniu. Najczęściej wykonane jest z trzywarstwowej tektury litej, dodatkowe usztywnienie spodu zapewniają specjalne podkładki pod torty. Do przewożenia tortów najlepiej nadają się pudełka z uchwytami, które ułatwiają utrzymanie ich w pozycji poziomej.

Bardzo często cukiernia to nie tylko ciasta, ciastka i torty, ale także desery, lody oraz napoje. Można serwować je w różnego rodzaju kubkach kartonowych powleczonych folią.

Rozmiar opakowań

Pudełka muszą być dopasowane rozmiarem, zbyt duże spowodują, że ciasto lub ciastka będą się przesuwać i mogą ulec uszkodzeniu. Zbyt małe grożą uszkodzeniem misternie wykonanej dekoracji lub połamaniem ciasta.

Opakowania cukiernicze Kraków

Odpowiednio dobrane opakowania nie tylko zabezpieczają słodkie wyroby podczas transportu, ale doskonale nadają się także do celów marketingowych. W tym celu należy wybrać drukarnię, która oferuje nie tylko tradycyjne pudełka białe lub biało-brązowe, ale oferują także pudełka obrandowane. Dzięki temu można dodać własne logo, ciekawe grafiki oraz hasła reklamowe.

Opakowania cukiernicze warto zamawiać w drukarniach, które oferują pełny asortyment pudełek w różnych rozmiarach oraz nadruki w pełnej gamie kolorystycznej CMYK i PANTONE. Niektóre drukarnie oferują dodatkowo także uszlachetnianie opakowań, które daje dodatkowe możliwości kaszerowania, tłoczenia nadruków, złocenia lub lakierowania. Jeśli chodzi o opakowania cukiernicze Kraków i inne miasta są miejscami, gdzie bez trudu można znaleźć profesjonalne drukarnie, które stworzą odpowiedni projekt opakowania.

Szeroką ofertę drukarni opakowań dla cukierni można wykorzystać nie tylko wybierając opakowania do codziennej obsługi klientów, ale także realizując zamówienia z okazji komunii św. lub ślubu. Spersonalizowane opakowania na tort to podstawa, ale wielu klientów zamawia także słodycze jako formę podziękowania dla zaproszonych gości. Zapakowane w ozdobne pudełka będą przywoływać miłe wspomnienia i dodatkowo promować cukiernię.

Odpowiednio dobrane opakowania na wyroby cukiernicze stanowią bardzo dobrą wizytówkę cukierni i dodatkowo pomagają pozyskać nowych klientów. Oczywiście najważniejszy jest smak i wygląd oferowanych wypieków, ale odpowiednio zapakowane gwarantują, że dotrą na miejsce w nienaruszonym stanie. To świadczy o tym, że cukiernia przywiązuje wagę do wszystkich szczegółów.