Wszyscy doskonale wiemy, jak mięso ryb wpływa na ludzki organizm. Regularne spożywanie niektórych gatunków może korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, czy też nerwowy – ogólnie na cały organizm. Większość z nas decyduje się na zakup łososia, tuńczyka, czy też innej popularnej ryby, niemniej na rynku dostępnych jest również wiele innych gatunków. Wśród tych znacznie mniej popularnych ryb znalazły się mieczniki.
Miecznik – co to za ryba, jakie ma wartości odżywcze i czy jest łatwa w przygotowaniu? O tym porozmawiamy sobie już niebawem.
Szlachetne mięso i wyborny smak
Mieczniki, czy też włóczniki określane są również mianem „ryb-mieczy”. Jest to gatunek ryb z rodziny włócznikowatych – miecznik posiada torpedowaty kształt ciała oraz długi wyrostek w kształcie miecza. To właśnie od niego pochodzi nazwa ryby.
Mięso miecznika charakteryzuje się jędrną i mięsistą konsystencją, jest wilgotne, aromatyczne i ma lekko słodkawy posmak. Surowe mięso możemy dostać w białym lub bladoróżowym kolorze – po obróbce stanie się ono beżowe.
Skąd one się biorą?
Dostępne w sprzedaży mieczniki poławiane są w okolicach pełni księżyca, co czyni je tak wyjątkowymi. W nocy bowiem ryby-miecze rozpoczynają swój intensywny (z reguły samotny) żer – mięsożercy z natury wynurzają się wtedy na powierzchnię, aby się pożywić. Mieczniki to jedne z największych ryb w swoim gatunku i mogą mierzyć od 3 do 5 metrów długości.
Połów ryb z naturalnego środowiska gwarantuje tym, że mięso ryby nie będzie skażone – często w sztucznych łowiskach stosuje się różne zamienniki, by ryby dużo szybciej rosły i nabierały większej masy, to zaś niekorzystnie wpływa na jakość ich mięsa. Mięso ryb-mieczy żyjących na wolności charakteryzuje się bogatą zawartością wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie to składniki?
Co zawiera w sobie mięso miecznika? Czy łatwo się je przyrządza?
Najlepsze wyławiane okazy mają wysoką zawartość oleju – wbrew pozorom jest to korzystny dla zdrowia olej – i są bogaty źródłem:
- selenu,
- witaminy D,
- oraz kwasów omega-3.
Wymienione wyżej składniki wywierają korzystny wpływ na: układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, trawienny, odpornościowy. Działają również przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Co więcej, dzięki nim zmniejsza się również ryzyko powstawania nowotworów.
Najkorzystniejsze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 – jeżeli chodzi o mięso miecznika, to 100 gramów zawiera ok. 0,7 stężenia kwasów tłuszczowych. Tłuszcze z ryb są niezwykle potrzebne, ich regularne spożywanie może w znacznym stopniu ograniczyć możliwość wystąpienia całej masy najróżniejszych chorób i dolegliwości.
Jeżeli chodzi o przygotowanie, to mięso miecznika doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, a także do grillowania. Ryba ta jest stosunkowo łatwa w przyrządzaniu, dlatego nie powinien mieć z tym problemu nawet najmniej doświadczony kucharz. Przy przyrządzaniu warto kierować się przepisami – wtedy najlepiej, aby steki z miecznika miały około 3 cm grubości.