Mówi się, że owoce są doskonałym zamiennikiem dla słodyczy. To prawda, przy czym należy uważać z ich spożywaniem, ponieważ niektóre owoce są mocno kaloryczne, jak np. banan. Ten żółty owoc w skórce powinien być spożywany w ilości jeden do maksymalnie dwóch dziennie. A jak to wygląda w przypadku jabłka? Jaka jest kaloryczność jabłka? Czy trzeba z nimi uważać tak samo jak z bananami? Czy można się nimi bezkarnie zajadać?
Polskie owoce
Jabłka są uwielbiane przez polskie społeczeństwo, ponieważ są tanie i dostępne są praktycznie na każdym kroku. Nie psują się tak szybko, a na dodatek można je nosić w plecaku, torebce bez obaw o to, że zaraz cały owoc będzie poobijany lub zduszony, jak np. truskawki, jagody. Można jeść je na surowo, a równie dobrze można z nich przyrządzić smakowite desery pod wieloma postaciami w szybki sposób. Możliwości wykorzystania tych owoców są naprawdę różnorodne. Jabłka należą do takich owoców, że można jeść je przez cały rok i niczym się nie przejmować. Do tego cena tych najbardziej popularnych odmian jest zawsze zachęcająca. Wśród Polaków są osoby, które za główny cel stawiają sobie fakt zjedzenia sobie jednego jabłka dziennie. To jak wygląda kaloryczność jabłka?
Kaloryczne jabłka
Czy jabłka są kaloryczne? Na szczęście nie. Są to zupełnie inne owoce od bananów, dlatego nie trzeba się przy nich aż tak pilnować. W 100 g jabłka pozbawionego gniazda nasiennego znajduje się ok. 47 kcal. Dla porównania – wspomniany wyżej banan w 100 g ma aż 90 kcal. Małej wielkości jabłka mają ok. 75 g z gniazdem nasiennym, więc szacunkowo znajduje się w nim ok. 35 kcal. Średnie jabłko to waga 11 g, czyli jest to ok. 50 kcal, a duże jabłko ma jakieś 75 kcal, ponieważ waży 175 g razem z gniazdem nasiennym. Liczby są małe, ale nie zapominajmy o tym, że jednak jabłka są to cukry proste, których rozkładanie w organizmie nie jest takie szybkie – w szczególności, jeżeli spożywamy je w późnych godzinach popołudniowych. Jeżeli kochamy jabłka i chcemy je bezkarnie jeść, to starajmy się to robić maksymalnie do godziny 17.
Czy warto jeść jabłka?
Skoro już wiemy, że kaloryczność jabłek jest niska, to czas zastanowić się nad tym, czy warto te owoce spożywać. Jakie zalety mają jabłka? Zawierają one duże pokłady chromu, czyli minerału ważnego dla ludzkiej insuliny. To właśnie ona odpowiedzialna jest za regulację poziomu cukru we krwi, o czym na pewno wie bardzo dużo osób. Osoby, które są na diecie i chcą w zdrowy sposób podkręcić swój metabolizm również powinny pomyśleć o spożywaniu jabłek. W związku z tym, że są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dają długie uczucie sytości, przyspieszając metabolizm, dzięki czemu ilość spalonych kalorii każdego dnia jest jeszcze większa.