Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Szybki tort czekoladowy

Tort czekoladowy to bardzo uniwersalna propozycja, która trafia w gusta osób kochających intensywnie kakaowy smak. Taki deser można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut, z wykorzystaniem łatwo dostępnych przepisów. Jak stworzyć pyszny i szybki tort czekoladowy?

Jak przygotować szybki tort czekoladowy?

Składniki na biszkopt czekoladowy czekoladowy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 130 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 75 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 170 g masła,
  • 150 ml śmietany.

Sposób przygotowania:

Wyjmij jajka odpowiednio wcześnie, by uzyskały temperaturę pokojową. Pomieszaj wszystkie składniki z wykorzystaniem miksera. Podziel masę na dwie części. Przelej każdą z nich do osobnych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Składniki na masę czekoladową:

  • 120 ml śmietany,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 75 g masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wystudź, a następnie dodaj płynny miód oraz śmietanę i przesiany cukier puder. Wymieszaj całość z wykorzystaniem miksera. Przełóż biszkopty czekoladowe gotową masą. Pokryj ciasto kremem również z wierzchu.

Jak urozmaicić przepis na szybki tort czekoladowy?

Przepis na ciasto czekoladowe można delikatnie zmodyfikować. Najłatwiejszym sposobem jest zastosowanie owoców, które można dodać do kremu. Istnieje również opcja zrezygnowania z cukru pudru podczas przygotowywania musu. Dzięki temu będzie on mniej słodki. Jeśli chodzi o owoce, najlepiej sprawdzą się:

  • wiśnie,
  • maliny,
  • porzeczki.

Tort czekoladowy może być również bazą do stworzenia bardziej skomplikowanych ciast, z wieloma dekoracjami. Krem z kakao można bowiem zamienić na wariant owocowy czy z białej czekolady. Najważniejsze jest przygotowanie samego biszkoptu. Do masy można też dodać ekstrakt z wanilii.