Tort czekoladowy to bardzo uniwersalna propozycja, która trafia w gusta osób kochających intensywnie kakaowy smak. Taki deser można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut, z wykorzystaniem łatwo dostępnych przepisów. Jak stworzyć pyszny i szybki tort czekoladowy?
Jak przygotować szybki tort czekoladowy?
Składniki na biszkopt czekoladowy czekoladowy:
- 300 g mąki pszennej,
- 130 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 75 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 jajka,
- 170 g masła,
- 150 ml śmietany.
Sposób przygotowania:
Wyjmij jajka odpowiednio wcześnie, by uzyskały temperaturę pokojową. Pomieszaj wszystkie składniki z wykorzystaniem miksera. Podziel masę na dwie części. Przelej każdą z nich do osobnych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Składniki na masę czekoladową:
- 120 ml śmietany,
- 15 ml płynnego miodu,
- 150 g cukru pudru,
- 75 g masła,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel.
Sposób przygotowania:
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wystudź, a następnie dodaj płynny miód oraz śmietanę i przesiany cukier puder. Wymieszaj całość z wykorzystaniem miksera. Przełóż biszkopty czekoladowe gotową masą. Pokryj ciasto kremem również z wierzchu.
Jak urozmaicić przepis na szybki tort czekoladowy?
Przepis na ciasto czekoladowe można delikatnie zmodyfikować. Najłatwiejszym sposobem jest zastosowanie owoców, które można dodać do kremu. Istnieje również opcja zrezygnowania z cukru pudru podczas przygotowywania musu. Dzięki temu będzie on mniej słodki. Jeśli chodzi o owoce, najlepiej sprawdzą się:
- wiśnie,
- maliny,
- porzeczki.
Tort czekoladowy może być również bazą do stworzenia bardziej skomplikowanych ciast, z wieloma dekoracjami. Krem z kakao można bowiem zamienić na wariant owocowy czy z białej czekolady. Najważniejsze jest przygotowanie samego biszkoptu. Do masy można też dodać ekstrakt z wanilii.