Grono miłośników kawy nieustannie się powiększa. Przyjemnie przecież zacząć poranek od filiżanki aromatycznego napoju, który jednocześnie dostarczy Ci dawki energii. Nie zawsze jest to jednak wystarczające. Coraz większą uwagę przykłada się bowiem do jakości ziaren. Pożądane są przede wszystkim jak najmniej przetworzone produkty. W odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów na rynku pojawiła się kawa ekologiczna. Czytaj dalej i sprawdź, czym różni się od tradycyjnej wersji i dlaczego warto ją pić.
Czym jest kawa ekologiczna?
Kawa kawie nierówna. Wpływ na to ma jednak nie tylko rodzaj ziaren, lecz również ich sposób uprawy i obróbki. Okazuje się bowiem, że czynności te mogą przełożyć się na jakość uzyskanego produktu. Dotyczy to zarówno jego walorów smakowych i aromatycznych, jak i zdrowotnych.
W przypadku kawy ekologicznej, zwanej również kawą organiczną bądź bio, przykłada się do tego bardzo dużą wagę. Proces produkcji jest bardzo szczegółowy i surowy, dzięki czemu uzyskuje się wysokiej jakości ziarna. Przy ekologicznej uprawie kawowca nie stosuje się żadnych sztucznych nawozów i pestycydów, a ziemie muszą być od nich wolne od co najmniej 3 lat. W efekcie kawa ekologiczna nie zawiera substancji chemicznych, które mogłyby być szkodliwe dla Twojego organizmu. Czynniki te są nieustanne kontrolowane, a próbki produktów przesyłane do badań.
Preferuje się też jedynie ręczne metody zbierania nasion, dzięki czemu nie ma ryzyka zniszczenia krzewów kawowca. Wybierane są wyłącznie dojrzałe owoce, które następnie poddaje się szczegółowej selekcji. Ma ona miejsce na każdym etapie produkcji.
Dlaczego warto pić kawę ekologiczną?
Ilość spożywanej kawy nieustannie się zwiększa, dlatego warto zadbać o to, aby jej jakość była jak najwyższa. Dobrym wyborem będzie. Kawa ekologiczna, którą znajdziesz np. w sklepie Click Italia, charakteryzująca się doskonałym smakiem i zachwycająca aromatem. O jakości ziaren decyduje między innymi ekologiczny proces uprawy, gwarantujący należytą ochronę środowiska, ekosystemu i gleby. Ekologiczna kawa najczęściej powstaje z gatunku Arabica, który charakteryzuje lekko czekoladowa nuta. Ten rodzaj ziaren jest nie tylko szlachetniejszy, ale też zdecydowanie zdrowszy niż Robusta.
W kwestii różnic między kawą klasyczną a ekologiczną bardzo ważne są przede wszystkim aspekty zdrowotne. Kawa ekologiczna może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego napoju. To idealny wybór dla osób, które poszukują jak najmniej przetworzonych produktów. Ziarna nie zawierają substancji szkodliwych, co jest ważne w szczególności dla alergików i osób narażonych na schorzenia skórne.
Po czym poznać kawę ekologiczną?
W czasach, kiedy popyt na produkty ekologiczne znacznie wzrósł, producenci często przypisują to określenie do swoich wyrobów. Nie zawsze jednak znajduje to odzwierciedlenie w rzeczywistości – często jest to bowiem jedynie sprytny chwyt marketingowy, który ma za zadanie zwiększyć sprzedaż. Kawa ekologiczna brzmi przecież o wiele lepiej niż po prostu kawa. Warto więc wiedzieć, że sama nazwa nic jeszcze nie znaczy. Musi być ona dodatkowo poparta odpowiednim symbolem graficznym umieszczonym na opakowaniu. Wówczas jest to dla Ciebie informacja, że dany produkt ma certyfikat ekologicznej uprawy, który uzyskał po spełnieniu bardzo rygorystycznych wymagań.
Prawdziwa kawa ekologiczna będzie miała zatem logo w postaci zielonego prostokąta, na którym widnieje biały listek. Nie jest on jednak zwyczajny, gdyż jego kontur tworzy 12 gwiazdek. Wypróbuj produkty z takim oznaczeniem, a przekonasz się, że na stałe zagoszczą w Twoim domu!