Możemy z całą pewnością powiedzieć, że dieta wegetariańska i wegańska to nie jest już przejściowa moda, ale dowód rewolucyjnej zmiany. Spożycie mięsa na jedną osobę maleje w coraz bardziej dynamicznym tempie. Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub całkowitą rezygnację z jedzenia mięsa. Jednocześnie mogą pojawić się uzasadnione obawy, jak ułożyć dietę, by nie zabrakło w niej potrzebnych mikroskładników oraz aby nie doprowadzić do niedoborów? Problem ten rozwiązuje odpowiednio dobrany catering dietetyczny.
Catering dietetyczny – dla kogo to dobra opcja?
Popularność diet pudełkowych stale rośnie. Niektórzy decydują się na catering dietetyczny w okresach, gdy mają wyjątkowo mało czasu na gotowanie, inni po prostu preferują właśnie ten sposób odżywiania. Codzienne otrzymywanie świeżych, gotowych, zbilansowanych posiłków świetnie sprawdza się zwłaszcza u osób, które:
- – są zapracowane i brakuje im czasu na zadbanie o dietę
- – chcą zadbać o sylwetkę bez konieczności codziennego wyliczania kalorii
- – lubią odkrywać nowe smaki i cieszyć się różnorodnością posiłków
- – chcą zyskać więcej wolnego czasu
- – chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe
- – pragną zadbać o to, by ich dieta zawierała wszystkie potrzebne mikroelementy
Wege dieta pudełkowa – co w niej znajdziemy?
Dieta pozbawiona mięsa musi zawierać alternatywne źródła białka. Przykładowo w diecie “Light Vege” od Light Catering klienci otrzymują pełnowartościowe posiłki, w których znajdą takie źródła białka jak rośliny strączkowe, produkty nabiałowe, a także ryby i owoce morza. Oprócz tego znajdą się tam także źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych i różnorodne warzywa i owoce. Osoby, które nie lubią bądź nie tolerują jakiegoś składnika diety, mogą go wykluczyć przy zamówieniu. Taki catering sprawdzi się zarówno dla osób, które już od dawna nie spożywają produktów mięsnych, ale także u wszystkich, którzy chcą zmniejszyć jego spożycie z powodów etycznych bądź zdrowotnych. Warto wiedzieć, że wysokie spożycie mięsa łączy się ze znacznie większym ryzykiem wystąpienia nowotworów. Niestety wciąż mięso jest jednym z głównych składników – jemy go dwa razy więcej niż zalecają eksperci WHO. Wybór opcji cateringu dietetycznego opartego na roślinach może być pierwszym krokiem do ograniczenia mięsa i odkrycia bogactwa diety roślinnej.