Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

4 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pyłku pszczelim

Prozdrowotne działanie różnego rodzaju miodów jest szeroko znane, jednak nie są to jedyne produkty pszczele, które są warte uwagi. Pyłek pszczeli, o którym będzie mowa w tym artykule, posiada niezwykle bogaty skład, a to z kolei przekłada się na szereg jego wspaniałych właściwości. Czytaj dalej, a poznasz 4 istotne fakty na jego temat!

1. Czym jest pyłek pszczeli?

Wykonując swoją ciężką pracę, pszczoły zbierają z kwiatów nie tylko nektar, ale także pyłek. Aby przenieść go z kwiatu do ula, zbieraczki tworzą mieszankę śliny, pyłku oraz nektaru, a następnie zostawiają ją w komórkach plastra. Tak powstała substancja, która określana jest mianem pszczelego pyłku, służy tym owadom zarówno do zaspokajania bieżących potrzeb pokarmowych, jak i tworzenia zapasów na gorsze czasy.

2. Co pyłek pszczeli ma w swoim składzie?

Ze względu na wspaniałe składniki, które znajdują się w pyłku pszczelim, jest on określany jako superfoods. Co w sobie zawiera? Oprócz cukrów prostych czy kwasów tłuszczowych, jest w nim ponad 30 różnych aminokwasów! Ponadto jest także bardzo bogaty w składniki mineralne. Znajdziesz w nim potas, fosfor, wapń, magnez oraz sód. Jest również nieocenionym źródłem mnóstwa witamin – na czele z A, B, E i PP.

3. Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Regularne spożywanie pyłku pszczelego ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Po pierwsze wzmacnia go i przyczynia się do poprawy stanu odporności. Reguluje też przemianę materii. Dzięki swoim właściwościom odtruwającym odciąża pracę wątroby i wspomaga jej regenerację. Ta substancja wykazuje również działanie antyalergiczne oraz antybiotyczne. W dodatku znacznie poprawia koncentrację i zmniejsza rozdrażnienie. Jeżeli zmagasz się z chorobami kardiologicznymi, takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie, to pyłek pszczeli będzie idealnym wyborem także dla Ciebie.

4. Jak stosować pyłek pszczeli?

Najpopularniejszą metodą spożywania pyłku pszczelego jest rozpuszczanie go w wodzie. Musisz przy tym jednak pamiętać, aby nie była gorąca. Dlaczego? Wtedy ten cenny dar pszczół straci wszelkie swoje właściwości. Możesz również zmieszać pyłek z miodem, dżemem lub twarożkiem. Ważne jest jednak, aby rozdrobnić go przed jedzeniem, bo wtedy będzie łatwiej przyswajalny.

Chcesz zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich? Wysokiej jakości pyłek pszczeli kupisz np. w e-sklepie Miodoland. To miejsce w swoim asortymencie posiada szeroki wybór artykułów, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom produktów pszczelich, jak i samym pszczelarzom.