Oregano to znane zioło, które swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim kuchni włoskiej, w której jest szeroko stosowane. Każdy z nas zna oregano jako nieodłączny dodatek do pizzy, jednak to nie jedyne z zastosowań tej cudownej rośliny. Jej właściwości były doceniane już przez starożytnych Greków. Dzisiaj, coraz częściej możemy spotkać się z oregano w postaci płynnej. Olejek z oregano wspiera nasz układ odpornościowy, ułatwia proces trawienia oraz posiada właściwości antyoksydacyjne.
Kiedy warto stosować olejek z oregano?
Olejek z oregano stale zyskuje na popularności, a zawdzięcza to między innymi swojemu szerokiemu zastosowaniu. Obecnie jest uważany za jeden ze skuteczniejszych leków, jakim obdarowała nas matka natura. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim ze względu na dużą ilość karwakrolu i tymolu w składzie. Są to substancje, które wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Te substancje występują w najwyższym stężeniu w formie olejku, w związku z tym warto wybrać jego suplementację właśnie w tej postaci.
Olejek z oregano stosuje zarówno profilaktycznie, jak i w leczeniu konkretnych dolegliwości. Według badań, sprawdza się on w procesie leczenia infekcji bakteryjnych i wirusowych, hamuje rozwój bakterii, zwalcza pasożyty, zwiększa odporność oraz wspomaga układ immunologiczny. Wiele osób stosuje olejek z oregano również zewnętrznie w procesie leczenia różnych chorób skóry, tj. łupieżu, grzybicy, łuszczycy czy uciążliwej egzemy.
Jak stosować olejek z oregano?
Podczas przyjmowania olejku z oregano należy zachować szczególną ostrożność ze względu na jego przynależność do olejków z grupy parzących. Oznacza to, że olejek spożywany w sposób niewłaściwy może doprowadzić do poparzenia naszej jamy ustnej lub przełyku. Przed zastosowaniem najlepiej rozpuścić kilka kropli olejku w szklance wody. Ważne jest, aby przed spożyciem zapoznać się z instrukcją dołączoną do opakowania. W ten sposób unikniemy ewentualnych skutków nieprawidłowego stosowania.
Pamiętajmy, że przedawkowanie dowolnej substancji może zaszkodzić naszemu zdrowiu i przyczynić się do zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Producenci najczęściej zalecają stosować rozcieńczony olejek do kilku razy na dobę (około 2 lub 3). Wielu z nich poleca również stosowanie olejku w niewielkiej ilości jako zamiennika przyprawy, np. do sosu do pizzy. To również świetny sposób na dostarczenie drogocennych składników oregano naszemu organizmowi.